Άγχος

 

 
 
 
Το ψέμα παίρνει δύναμη όταν επαναλαμβάνεται, ενώ, αν δεν του δώσεις σημασία αποδυναμώνεται

Το άγχος είναι μια χρήσιμη αντίδραση. Ουσιαστικά έρχεται για να μας προετοιμάσει ενόψει μιας επικείμενης απειλής, ώστε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επίμονη έγνοια, όμως, να απαλλαγούμε από το ψυχικό πόνο, δυσχεραίνει την κατάσταση.
Το υπερβολικό άγχος προκαλείται ύστερα από ανήσυχες σκέψεις, που κάνουν τον άνθρωπο να σκέφτεται διαρκώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ύστερα να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Οι σκέψεις προκαλούν τα προβλήματα και τα προβλήματα μπορούν να εξετασθούν με κάθε λεπτομέρεια και να αλλαχθούν.
 
 
 
Άγχος
 
 
 
 
Ο αρνητικός τρόπος σκέψης αυξάνει το άγχος. Η καταστροφολογία, η προσωποποίηση, οι αρνητικές προβλέψεις για το αύριο, κι όταν υποτιμούμε τον εαυτό μας να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά αυτά που μας λένε οι αρνητικές μας σκέψεις στην προκειμένη περίπτωση είναι συνήθως ψέματα. Καλύτερα θα ήταν να τις αφήνουμε να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να τις δίνουμε και τόση σημασία.
Δεν χρειάζεται να παλέψει κανείς με το άγχος για να το νικήσει, απλά να προσπαθήσει να μείνει ήρεμος και να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις με ψυχραιμία. Όσο επώδυνο κι αν φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι ακίνδυνο.

Στις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνονται:
- Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
- Η διαταραχή πανικού (κρίσεις πανικού).
- Η αγοραφοβία.
- Η κοινωνική φοβία.
- Οι ειδικές φοβίες.